Емануил Йорданов: Много е възможно за убийството на граничния полицай нищо да не се разбере

0
59

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“. 

Наш гост е бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. Поканих го заради убийството в района на Елхово до границата с Турция на граничен полицай. Остава въпросът: какво МВР и държавата трябва да предприемат, за да предотвратят жертвите при охраната срещу мигрантския натиск?

– Според мен този случай от вчера не би следвало да се поставя като основа за някакви общи изводи, защото към този момент ние нямаме почти никаква информация за това какво се е случило. Известен е само крайният резултат, който за съжаление е трагичен – отиде си един млад човек, но нищо повече не се знае. Какво се е случило, как се е случило, какви са мотивите на убиеца – няма информация. Много възможно е и нищо да не се разбере в бъдеще. Така че ако говорим нещо за това, как трябва да се подобрява граничният контрол, то трябва да бъде извън конкретния случай и да се гледа повече напред във времето, съответно да се набелязват мерки не само по отношение на МВР, а по отношение на абсолютно всички държавни органи, които имат отношение по темата.

Знаете може би, че Бойко Борисов – лидерът на ГЕРБ, поиска вече оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. Смятате ли, че такава стъпка е необходима?

– Разбира се, че не е необходима. Първото нещо, което може да се каже, е, че мандатът на служебното правителство изтича – става въпрос за дни, и една оставка би била крайно нелепа в момента. Още повече, пак повтарям, ние нямаме никаква яснота за този случай. И да търсим вината у някого, пък бил той и министъра на вътрешните работи, е малко странно. Освен това нека си припомним примерно главният секретар на МВР Бойко Борисов кога си я подаде оставката – след убийството на бай Миле, след убийството на Стоил Славов, след убийството на Димата руснака, след убийствата в кафене „Арт декор“ и т.н., и т.н.?

Понеже казахте, че трябва да погледнем на ситуацията отвън конкретния случай, за съжаление трагичен, не мога да не ви попитам дали само на думи не се тюхкаме за увеличения мигрантски натиск по границата? Реално виждаме ли нещо да се предприема?

– Ако трябва да бъдем откровени, аз не мисля, че има,  кой знае колко голямо увеличение на мигрантския натиск. Имало е незаконна миграция през цялото това време, включително и в дългите години, в които управляваше ГЕРБ. Отделен е въпросът, че те се хвалеха безспир – даже преди малко гледах Десислава Атанасова, която обясняваше, как жив човек не преминавал през България по времето, когато управлявали ГЕРБ, за охраната – което съвсем ясно може да се каже, че е абсолютна неистина.

Какви адекватни мерки трябва да се предприемат, за да не се търси само обезпечаването с човешки ресурс охраната на границата? Почти не се говори нищо за модернизацията на тази охрана.

– Проблемът е в това, че ако трябва да говорим за модернизация, модернизацията на първо място преминава през техника, която струва пари. Естествено, мисля, че не са предвидени в бюджета. Освен това модернизацията предполага и подобряване условията на работа на хората, които се занимават с охраната – гранични полицаи или военни. Не може да оставиш хората с едни заплати, които не им стигат да осигурят живота си, и да очакваш от тях някакви чутовни успехи. Освен това, не трябва да забравяме, че не само МВР е ангажирано с охраната на границата и с проблемите с незаконната миграция, има и други органи – има Агенция за бежанците, има органи на местната власт, включително и прокуратура. Вие да сте чули случайно някаква статистика за това,  колко дела има образувани за последните 10 години по отношение на незаконен трафик?

Днес се чу някъде за около 100 – дали това е точното число, не мога да твърдя.

– Никой не може да е сигурен, защото работата на прокуратурата е обвита в тайнственост и ако човек попита, няма кой да му отговори.

Какви законодателни промени трябва да се предприемат, да се направят за пресичане на каналджийството и трафика през границата? Възможно ли е това, за което вие говорите, да бъде оформено със закони и тези закони да подлежат и на контрол за изпълнението им?

– В тази насока закони има, но просто някой трябва да ги спазва. Трябва да се разкриват хората, които се занимават с незаконния трафик, трябва да се предават с обвинителни актове, за да може да им бъдат налагани наказания. Именно затова поставих въпроса за броя на съществуващите наказателни дела. Така че не всичко е промяна на санкции.

– Реалистично ли е очакването спрямо турската страна, че ще разбие каналджийските мрежи?

– Не. Ако турската страна щеше да ги разбие, трябваше досега да го е свършила. Мисля, че работата от двете страни на границата е на едно и също ниво.

Не мога да не ви попитам за това, че ако от турска страна е стреляно, не възниква ли политически проблем за посегателство срещу българската държавност?

– Според мен престъпникът е еднакъв и от двете страни на границата. Престъпниците в Турция не се различават от престъпниците в България. И тук трябва да сме наясно, че става въпрос за престъпление убийство, което се наказва с най-високите наказания в законодателствата на всички държави. Така че да търсим тук някакви политически мотиви, междудържавни отношения мисля, че е пресилено.