Дискусия на тема: „Качеството и безопасността на рибните продукти в България“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
810
Видео: БТА, снимка: пресцентър „Сдружение за достъпна и качествена храна“

Българите са тези, които консумират най-малко риба. Едва 6, 7 килограма риба годишно консумира българският потребител .

За рибата по традиция се сещаме само на Никулден. Искаме да напомним, че въпреки скока на цените на храните, тези продукти са достъпни и качествени„, изтъкна Андрей Велчев, председател на Сдружение „За достъпна и качествена храна“ по време на кръглата маса организирана от сдружението.

Ние имаме традиции в производството на различни храни, а историята показва, че рибните продукти са присъствали в диетите на българите много отдавна – риби, раци, миди„, това заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието „. За огромно съжаление рибните продукти у нас не влизат в стандартната потребителска кошница. Събев добави, че рибата е присъствала в диетата на хората и битува схващането, че се консумира основно край Черноморието и в градовете около река Дунав. Българинът традиционно използва и оползотворява по устойчив начин продуктите, които дават езерата и реките, допълни още той.

Снимка: пресцентър „Сдружение за достъпна и качествена храна“

Събев цитира официална статистика, според която България е една от държавите, които консумират най-малко риба. Според него статистиката не отразява действителността. „Всяка година има 100 000 рибарски билета за любители. Не сме наистина съвсем на дъното„, посочи още зам.-министърът и изрази надеждата си, че търсенето на рибни продукти да се увеличи, тъй като те могат да бъдат добър заместител на други източници на протеин

Рибата и рибните продукти са изключително качествена и безопасна храна, това заяви г-н Йордан Господинов от БГ ФИШ. Процесите на добив, транспорт, обработка, преработка, съхранение и последваща продажба се осъществяват в изключително контролирана среда.

Основни принципи на съхранение на качествените показатели на рибата са лед, сол, вода- компоненти, които осигуряват по цялата хранителна верига от водата до масата безвреден и качествен продукт. Пълният контрол е основан на принципа самоконтрол от оператора, чрез постоянен мониторинг на показателите разписани в технологичната документация и вътрешна фирменият контрол и чрез лабораторни анализи. Всички предприятия и производствени обекти имат въведена и прилагат системата за Анализ на риска и контрол на критичните точки HACCP.

Снимка: пресцентър „Сдружение за достъпна и качествена храна“

Насрещен контрол се осъществяван от официалният контрол. Налице е и контрол от контрагента па веригата на доставка. Сертифицирането, опаковането, етикетирането е възможност да се направи проверка една стъпка назад по веригата на доставка„, допълни още г-н Господинов.

Качеството и безопасността на рибните продукти ги прави желани на българската трапеза, а липсата на риск за здравето и наличието на особено важни за организма вещества и незаменими аминокиселини ги превръща и в особено предпочитани за всеки консуматор. Факт, е че се препоръчват от всички специалисти и за диети и за масова консумация и показателите на продажба и консумация в България растат„, коментира Изпълнителния Директор на БГ ФИШ

Неоспоримо доказателство за безопасността и качеството на българската риба и рибни продукти е експорта на наши рибни храни на много континенти в различни страни с типична култура в консумацията на риба и морски дарове.

Снимка: пресцентър „Сдружение за достъпна и качествена храна“

Д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) добави, че агенцията извършва контрол на всяка една стъпка – от добива, преработката и съхранението на рибните продукти. БАБХ прави инспекции, одити на предприятията за рибно производство и осъществява контрол на база на оценка на риска на всички обекти, които преработват и съхраняват рибни продукти. Освен това се взимат проби и има контрол, увери в заключение Викьова.

Всички присъстващи на кръглата се увериха в качеството и достъпността на рибните продукти и затова рибата трябва все по-често да присъства на трапеза.

Сигнали може да подавате и на платформата на сдружението www.zdkh.bg

Снимка: пресцентър „Сдружение за достъпна и качествена храна“