КТ „Подкрепа“ на битка с инфлацията на идеите

0
46
Снимка: БГНЕС

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов е обезпокоен не само от инфлацията на стоките, а и от инфлацията на идеите. Сега ще плащаме за авантюрата на политиците. Идеите за скърпване на положението са едни и същи – цената за кризите се прехвърля върху работещите хора, а не тези, които ги забъркаха. С критика към управляващия елит излезе синдикалистът на XI редовен конгрес на организация. На конгреса присъстват още кметът на София Йорданка, Фандъкова, президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев.

Манолов открои, че отново предстоят поредните предсрочни парламентарни избори, на които партийните агитки щели отново да убеждават хората и синдикатите, че ще създадат работещ механизъм и добри условия на труд. 

Гладният не вярва на сития. Нищо не ни обещавайте за утре, а искаме сега удобни обувки. Нищо не ни обещавайте за утре, защото утре започва от днес„, отсече синдикалният лидер.

По думите му каузата на една от големите синдикалните организации у нас – КТ „Подкрепа“ е доказала, че може да мине през всички промени и да се справи с всички предизвикателства. Манолов е горд, че синдикатите са успели да се преборят за трите дни болнични да са за сметка на работодателя, но всички победи били постигнати на улицата. Натискът на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата на 780 лв., а от догодина и на 850 лв. също дал резултат. Не без натиска на синдикатите се увеличило и минималното обезщетените за платен отпуск.

Битката за запазване на енергийния суверенитет на България също е приоритет за КТ „Подкрепа“. Нашите борби за запазване на въглищните мощности в страната ще продължат, закани се Манолов и добави, че когато се появи достойна алтернатива, която да замени празните приказки за слънце и вятър, синдикатите ще застанат зад нея. Синдикатите също не искат българските миньори да дишат прах и да тъпчат в кал, но няма обаче да се примирят с идеята първо да се бутне къщата. Димитър Манолов настоя за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост.

КТ „Подкрепа“ настоя да се въведе дефиниция и определение за енергийна бедност.

Синдикалният лидер отчете и немалко недовършени неща. На всеки 2 години се договорят по-добри условия на труд на учители и на медицинските специалисти. Все още обаче има още какво да се желае. Колективният трудов договор все още остава декларативен. Какво като сме договорили 1 500 лв. за медицинска сестра и 2 000 лв. за заплата на един лекар, като болницата не приема и не се съобразява с колективния трудов договор, посочи Димитър Манолов.

КТ „Подкрепа“ ще настояват за приемане на закон, регламентиращ правото на законоустановени стачки и стачни действия. И през следващия си мандат Манолов ще настоя сумираното изчисляване на работното време да се прилага само в непрекъсваеми производства. Освен това КТ „Подкрепа“ ще настоява работната седмица да е 48-часова, а не както досега – 56.

КТ „Подкрепа“ стартира кампания за безопасна и здравословна среда на труд. Синдикатите обявят война на безобразията, където все още ги има – срещу хлебарките в стаите, минусовите температури в ремонтните заводи, предприятията, производствата и лошите условия на труд, където ги има.