Обявиха награда за доброволците ни в Турция и Украйна

0
45
Снимка: Информационна агенция orel.bg / EPA

Награди за гражданска доблест и човешка доброта „Серафим“ за дарители, спасители и хората, помогнали безвъзмездно бежанците от Украйна, пострадалите от земетресията в Сирия и Турция, пострадалите от наводненията в Карловско – обявиха български преподаватели, хуманитаристи, професори, представители на гражданското общество, сред които президентът Петър Стоянов (1997 г. – 2002 г.), писателката Здравка Евтимова и други.

Наградите се учредяват от Инициативен комитет в състав: проф. Димитър Вацов, Иво Инджов, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Митко Новков, доц. Огнян Минчев, Юлиана Методиева и Яра Бубнова, Теодора Димова, Георги Господинов.

Наградите са второ издание и ще бъдат връчени в Новобългарски университет на 10 април.

Журито е с участието и на Манол Пейков, Юлия Методиева-Тихича, Никола Рахнев, които станаха носители на Наградата за доброта 2022.

Номинациите се случват от всеки един българин и могат да бъдат направени на сайта на НБУ в частта Награда за човешка доброта“.

Статуетките ще бъдат четири само за български доброволци, положили изключителна грижа за спасяването на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г.

Това е граждански подвиг и стореното трябва да стане публично достояние„, каза Петър Стоянов. Голямата награда ще се казва „Серафим“, а останалите три – ще са за личности – спасител и дарители.

Юлиана Методиева представи идеята: „кръпка от палтото на Йовковия Серафим, който нямал дреха на гърба си, но дава парите си на хората, които са пострадали. Наградите ще бъдат персонализирани, уточни тя.

Писателката Здравка Евтимова в неин стил анализира: „Хората към жертвите от зловещите земетресения, са протегнатата ръка на България към бъдещето. Те са пример за децата ни, дали са времето, обичта си и своя живот. Наградата „Серафим“ е ценна и който я получи, е огромна звезда на небето и семенце от лотус, което може да стои затиснато, но да разцъфне„.

Така и „Серафим“ ще развее знамето на човечността и добротата„.