Разследване разкрива откъде идват парите на Путин, за какво се харчат и какво общо има Кабаева (ВИДЕО)

0
544

Кипърската компания Ermira Consultants, чийто номинален собственик е адвокатът от Санкт Петербург Владислав Копилов, е станала лична офшорна компания на руския президент Владимир Путин и неговото семейство и обкръжение, сочат резултатите на ново разследване на изданието „Проект„.

Журналистите са разговаряли с „важен мениджър на бизнес империята на един от най-близките приятели на президента„, който е „пряко ангажиран с управлението на тайната финансова мрежа„, включваща и Ermira. Името и фамилията му не се разкриват от „Проект“. Той се е съгласил да се срещне с журналисти на „Проект“ – отчасти под впечатлението от руската агресия срещу Украйна: „Те (руското ръководство) напълно са загубили ума си, трябва да бъдат спрени„, казва той, цитиран от изданието.

Използвахме термина „да платим с Ermira“, което означаваше използване на парите на Путин, за да се плати за тази или онази сделка (в негов интерес)“, твърди събеседникът на изданието.

Според разследването в Ermira са участвали няколко души от близкото обкръжение на Путин, които не са имали бизнес отношения помежду си.

„Проект“ твърди, че Путин се е облагодетелствал, наред с други неща, от продажбата на водка „Путинка“. Според историята марката първоначално е била измислена през 2002 г. от компанията „Винексим“. Нейният собственик, според събеседника на изданието, е помолил Аркадий Ротенберг, бизнесмен и приятел на Путин, да издейства разрешение от президента да използва фамилията му.

Ротенберг се съгласил и правата върху търговската марка били прехвърлени първо на „ПромИмпекс“, а 10 години по-късно на „Реал-Инвест“, дъщерно дружество на Ermira. През 2021 г. марката преминава към „Байкал-Инвест“ – фирма с непрозрачна структура, твърдят журналистите.

„Не можем да твърдим, че новият собственик на марката водка също е свързан с Ermira и в крайна сметка с Путин, но със сигурност знаем, че същите мениджъри на Ротенберг стоят зад „Байкал-Инвест“, която е свързана и с други проекти, финансирани с „портфейла“ на Путин“, подчертава изданието.

Според източника на „Проект“ още в началото на века дистрибуторите, които искали да продават „Путинка“, са носели на Ротенберг „чанти, натъпкани с пари в брой – в замяна на разрешението да продават водката с името на президента„, а част от тези пари „винаги са били предназначени за Путин„. Според изданието, от производството, лицензите и продажбата на напитки с марката „Путинка“ между 2004 и 2019 г. са могли да бъдат спечелени до 500 млн. долара.

Освен това, според „Проект“ Путин е печелил от пропагандата в медиите – през 2009 г.

Също така, според разследването, Ermira е участвала в изграждането на „двореца на Путин“ в Геленджик (не случайно след разкритията на Алексей Навални и екипа му през 2021 г. Аркадий Ротенберг заяви, че той стои зад този строеж, което си е било истина, защото той е част от управлението на Ermira). Според журналистите компанията е била използвана за закупуване на 120-метров апартамент на Кочновски порезд в Москва, два имота с къщи в подмосковното селище „Усово Плюс“, както и три апартамента и пентхаус в Сочи. Така е купен апартамент за любовника на Людмила Путина – Артур Очеретни (по-късно този имот е прехвърлен на офшорна компания, която е дъщерно дружество на Ermira – тоест Путин си е върнал този апартамент), или за приятеля на малката дъщеря на руския президент – Йорит Фаасен и други подобни.

Ermira е притежавала 24% дял в „Националната медийна група“ (НМГ), но по-късно делът е намалял. Всичко това има и лична страна. През 2008 г. заслужилата гимнастичка Алина Кабаева оглави обществения съвет на НМГ, а през 2014 г., след като напусна мястото си на депутат в Държавната дума, оглави съвета на директорите на компанията. Оказва се, че Путин е уредил Кабаева на работа в компания, на която самият той е съсобственик.

Събеседниците на „Проект“ говорят за „гимнастичката“, когато говорят за Кабаева, не за да посочат професията й, а от съображения за сигурност. Поне от 2008 г. насам се носят слухове, че тя е имала тайна връзка с Путин, но всеки, който се осмелява да говори публично за това, е бил сполетян от незабавно наказание.

Сравнението на Кабаева със средновековна властителка е напълно уместно, пише „Проект“. В хода на разследването журналистите от проекта установиха много факти за отношенията между руския президент и жената до него – всички те сякаш са преписани от средновековните учебници по история.

Гимнастичката“ ходи лично и посочва кои апартаменти иска и на чие име да бъдат регистрирани„, разказва източникът на „Проект“.

Според източника схемата била подредена по следния начин: важни за Путин хора лично се срещали с васалите на президента – Аркадий Ротенберг, Юрий Ковалчук и техните подчинени – и излагали нуждите си. След това васалите използвали парите на Ermira, за да купят и уредят желаните от тях активи. Такъв е случаят с Кабаева през 2011 г. Според желанията на „гимнастичката“ четири апартамента в Сочи са регистрирани на името на нейни довереници, например баба й Анна Зацепилина.

Цената на основния апартамент през 2011 г. е била 15 млн. долара. „Основната идея на интериора на пентхауса е максимален комфорт за човек, който ще идва в резиденцията си в Сочи два пъти годишно – през лятото и през зимата: апартамент от 20 стаи с кръгла анфилада от дневни, салон с камина, собствено кино и билярдна зала, частна галерия за колекциите му от произведения на изкуството, бар, СПА зона със сауна и хамам, няколко открити зони за релакс с павилиони, двор за релаксация в японски стил, беседка за барбекю в марокански стил, открит солариум и купел с хидромасаж, както и бар със стени-водни водопади и мозаечен под, мини дансинг и други зони, които позволяват на бъдещите собственици да реализират всеки сценарий за почивка. Накратко, подобен дом ще задоволи и най-взискателните вкусове„.

Кабаева не е виждана на място, поне не и през последните години. Най-вероятно тя е предпочела да живее на друго, по-усамотено място.

„Проект“ е събрал както неизвестни, така и предварително оповестени от журналистите недвижими имоти, собственост на Алина Кабаева, нейните най-близки роднини и свързаните с тях подставени лица. В повечето случаи недвижимите имоти са попаднали при „гимнастичката“ от държавни компании или от васалите на президента – негови номинирани или приятели, които са натрупали състояние през годините на властта на Путин.