Русия за пореден път: Няма да използваме ядрено оръжие в Украйна

0
132
epa09483485 Dmitry Polyanskiy, first deputy permanent representative of Russia to the United Nations, speaks at a meeting of the United Nations Security Council during the 76th Session of the U.N. General Assembly in New York City, New York, USA, 23 September 2021. EPA/JOHN MINCHILLO / POOL

Русия не възнамерява да използва ядрено оръжие във връзка със ситуацията в Украйна. Това заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски в интервю за портала Maveric News, което беше излъчено в сряда.

На първо място бих искал да кажа, че имаме ядрена доктрина. И тя гласи, че ние няма да сме първите, които ще използват ядрени оръжия, те могат да бъдат използвани само ако има заплаха за съществуването на Русия„, заяви Полянски.

Подчертавам, че не планираме да използваме ядрени оръжия в сегашната ситуация около Украйна„, продължи дипломатът, отбелязвайки, че „от военна гледна точка това няма смисъл“. „Но отново зависи от степента на участие на НАТО и от мащаба на заплахата, пред която ще се изправи Русия“, каза Полянски.

Според руската ядрена доктрина (Основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране от 2020 г.), използването на ядрено оръжие от Русия е възможно, ако врагът използва този или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация и нейните съюзници.

Ако се получи достоверна информация за изстрелването на балистични ракети за нападение срещу Русия и нейните съюзници, въздействието на противника върху обекти, необходими за ответни действия на ядрените сили, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия,когато самото съществуване на държавата е застрашено.

Не за първи път обаче Москва плаши враговете си с ядрено оръжие.

Продължаването на политиката на Запада за снабдяване на Украйна с оръжия и недопускане на всякаква възможност за преговори с Русия заплашва с глобална ядрена катастрофа. Това заяви в неделя Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Позицията си той изразi в статия, публикувана в „Известия“.

Mиналата седмица Медведев заяви, че светът е на ръба на глобален конфликт, ако Вашингтон иска поражението на Москва. Русия ще се защитава с всякакви средства, включително с ядрено оръжие.

Предишния ден беше обявено посланието на руския президент Владимир Путин до Федералното събрание, в което той, наред с други неща, обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ).