Стрелба по автомобил в Брянска област, взрив край Тула

0
107
Снимка: Информационна агенция orel.bg / EPA

Стрелба по движещ се автомобил бе докладвана в Климовския район на Брянска област. Един човек е загинал, а дете е ранено, съобщи управителят на областта Александър Богомаз в канала си в „Телеграм“. Според него виновни за това са украински диверсанти, съобщава ТАСС.

Днес диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) влезе в село Любечане, Климовски район от Украйна. Диверсанти са стреляли по движеща се кола. В резултат на обстрела е убит един жител, ранено е десетгодишно дете„, написа той в „Телеграм“. Брянска област граничи с Украйна.

Експлозия е станала на територията на Тулска област, няма жертви и щети. На място работят представители на правоохранителните органи, съобщиха за ТАСС в четвъртък от Единната дежурна диспечерска служба (ЕДДС) на Киреевски район. Тулска област се намира южно от Москва и е в обсега на украинските дронове.

Експлозията е регистрирана около 08:16 часа московско време (07:16 часа българско време). От мястото на експлозията до най-близките жилищни сгради има около един километър, няма щети. Кратерът не е много голям„, каза източникът, добавяйки, че представители на прокуратурата , Следствения комитет и други структури работят на място.

Ръководителят на администрацията на Киреевския район Игор Цховребов уточни пред ТАСС, че няма пострадали в резултат на инцидента.

Комитетът за регионална сигурност (КРС) на Тулска област отбеляза, че кратерът от експлозията е открит в горския пояс. Оттам също потвърдиха, че няма ранени и загинали. Мястото, където е избухнал взривът, е отцепено. „На място работят специалисти и сапьори. Те ще установят какъв предмет се е (взривил), ще съберат отломките и ще ги отнесат за експертиза“, съобщиха от КРС.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е задържан жител на Хабаровския край (в Далечния изток), който „се канел да предаде на украинското разузнаване информация за военни обекти на руското министерство на отбраната„. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

Пресечена е противозаконната дейност на жител на град Комсомолск на Амур, заподозрян в държавна измяна, съобщават от ЦВО.“ В хода на оперативно-издирвателните мероприятия е установено, че задържаният се е свързал с представител на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна чрез интернет с цел предаване на информация във връзка с военни съоръжения на Министерството на отбраната на Руската федерация, разположени на територията на Хабаровския край, която може да бъде използвана за извършване на саботаж и терористични действия, удари с високоточно оръжие и безпилотни летателни апарати в районите на товарене, поддръжка и маршрути на военна техника.

Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело по подозрение за извършване на престъпление по чл. 275 („Държавна измяна“) от Наказателния кодекс на Руската федерация, който предвижда от 12 до 20 години затвор.