Явор Божанков: Не можем да говорим за политики докато не решим проблема с корупцията

0
173
Снимка: архив БГНЕС

Докато не решим огромния проблем с корупцията, не мисля, че в България може да говорим за кой знае какви политики. Мащабът на това, което се случва е нетърпим. Това заяви пред БНР Явор Божанков от ПП/ДБ.

Според него единственият начин да се спре реставрацията на ГЕРБ е да се направи обединение, но това е много трудна задача.

Като пример за корупция той посочи разкритията за липсваща 1/3 част от асфалта на Северната тангента и магистрала „Хемус„. По думите му оттук нататък колкото и пъти да се полага нов асфалт, пътят ще пропада.

Там са отишли стотици милиони от нашите данъци. Как може да говорим за социална политика, когато стотици милиони са очевидно откраднати, а държавното обвинение бездейства, запита Божанков.

Няма как 1/3 от асфалта да го няма в държава, в която Бойко Борисов отговаряше и решаваше всичко и той да не знае нищо по въпроса. Както и няма как Борисов да не знае нищо за 600-те милиона изчезнали данъци, за които Влади Горанов е санкциониран по „Магнитски“, добави той.

Божанков заяви, че на предстоящите избори има 2 страни. Това са коалицията „Магнитски“ и искащите да направят съдебна реформа. Той изрази оптимизъм, че все пак съдебна реформа ще има, но под външен натиск. По думите му ГЕРБ ще направят опит да я осакатят, за да я направят неефективна и безполезна. Според него обаче Борисов ще подкрепи реформата не защото иска, а защото няма избор.

Божанков бе категоричен, че не трябва да се допуска както прокуратурата, така и служебният кабинет да бъдат политически играчи. Според него те трябва да запазят здравословна дистанция. В противен случай ще задълбочат политическата криза, като резултатът и за тях няма да бъде добър, изтъкна той.